Search
Close this search box.

És aconsellable esterilitzar la nostra mascota?

Aquesta és una pregunta molt freqüent a les consultes que ens fan a València Veterinaris de Barcelona, i per això ens hem decidit a escriure un post on us donem les recomanacions dels nostres veterinaris especialistes.

Esterilització en femelles

Aconsellem esterilitzar a totes gosses o gates que no es vulgui fer criar, ja que d’aquesta manera reduïm considerablement el risc de patir problemes del aparell reproductor, com piometra, endometritis, càncer d’úter, quists o problemes de les glàndules mamàries com pseudogestacions o tumors de mama.

Esterilització en mascles

En gossos i gats mascles aconsellem també la castració. Així, per una banda, evitem greus problemes hormonals relacionats amb les hormones sexuals, com la hiperplasia prostàtica benigna, els tumors de pròstata o la orquitis. Per l’altra banda, evitem importants alteracions de la conducta com agressivitat intersexual, marcatge urinari o escapismes.

Procediment

Hi ha diferents tècniques d’esterilització, però a València Veterinaris hem optat per l’esterilització quirúrgica i laparoscòpica, que presenta molt menys efectes secundaris que la química, però és irreversible.

Recomanem dur a terme la intervenció quan abans millor, ja que està científicament demostrat que quan més aviat s’esterilitza – ja sigui femella o mascle- menys risc hi ha de patir malalties relacionades amb les hormones sexuals i es redueix la probabilitat d’adquirir conductes negatives provocades per desajustos hormonals. El més aconsellable és esterilitzar entre els 8 o 9 mesos i els 2 anys.

Efectes secundaris

L’únic problema que pot sorgir arrel de l’esterilització de les mascotes és l’augment de pes, doncs la castració pot provocar un canvi en el metabolisme de l’animal. També és cert, que quan abans s’intervingui, menys risc hi ha de que la mascota tingui sobrepès. De totes maneres, actualment, el sobrepès no és un problema sense solució. Els veterinaris tenim moltes armes per tal de prevenir que les nostres mascotes s’engreixin i ,si ha ho han fet, que perdin pes.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *