Quan s´apropen les dates de les revetlles de Sant Joan, Sant Pere i moltes Festes Majors d´estiu que es celebren amb petards i focs artificials, no se´ns pot oblidar de parlar de la fòbia als sorolls que poden experimentar els nostres gossos i del que podem fer, amb previsió, per intentar que ho visquin de la manera menys traumàtica possible.
Si tenim en compte que la espècie canina té la capacitat de sentir un rang de freqüències de sons més ampli que els humans; sentir –los a una distància quatre vegades més lluny del que nosaltres podem percebre´ls i localitzar-los amb més precisió, gràcies als més de 18 músculs que tenen per orientar el pabelló auricular, fàcilment podrem entendre que molts dels nostres gossos puguin patir fòbia als sorolls. I una fòbia no és una simple por, sinó una por exagerada que comporta canvis físics que són negatius per la salut, d´entre els quals a destacar l´ augment de la freqüència respiratoria i cardíaca que pot comportar conseqüències greus en races braquicèfales com ara el Bulldog o el Pug o en gossos de qualsevol raça que ja pateixin alguna malaltia respiratòria o cardíaca, i que pot generar canvis comportamentals permanents com ara un gos que posteriorment li quedi com a seqüela que no vulgui sortir al carrer.
Que és el que podem fer quan sabem que el nostre gos pateix fòbia als sorolls per intentar que aquesta fòbia no apareixi?
*Exercicis de desensibilització i contracondicionament. Aquesta és la base del tractament i consisteixen, bàsicament, en associar l´estímul negatiu (en aquest cas el so d´un petard) a alguna cosa que el gos consideri positiva per tal d´anar canviant la seva percepció negativa. Aquests exercicis s´han de dur a terme sota unes condicions concretes que un etòleg dissenyarà individualment per a cada gos i s´han de posar en pràctica amb suficient temps.
*Acondicionar un espai a casa on el gos es pugui sentir segur i posar-hi el seu llit amb les seves joguines, el seu bol de menjar i aigua ben aprop. Aquest espai a vegades el tria el gos, ja sigui sota un llit o la part baixa de l´interior d´un armari. És important respectar doncs,aquest lloc que ell/a hagi triat.
Per últim, cal tenir en compte que en molts casos es fa necessari la utilització de feromones ( Dog Appeasing Pheromone), complements alimentícis i/o fàrmacs per controlar l´angoixa. Si és així, és molt important que consulteu al vostre veterinari amb prou temps d´antel.lació ja que molts d´ells s´han de començar a administrar abans de que soni el primer petard.
- Inici
- Nosaltres
- Serveis
Serveis veterinaris
Tots els series veterinaris per atendre les necessitats mèdiques de les mascotes
Frakmenta
Ja pots fraccionar els pagaments dels productes i serveis veterinaris que facis al nostre centre
Plans de Salut Gos
La medicina preventiva assegura una bona salut i millor qualitat de vida al teu gos
Plans de Salut Gat
La medicina preventiva assegura una bona salut i millor qualitat de vida al teu gat
- Campanyes
- Blog
- Instal·lacions