Search
Close this search box.

El sobrepès en les mascotes. Prevenció, control i riscos.

Tenir un control del pes i l’alimentació de la teva mascota és fonamental per a la seva bona salut i qualitat de vida, ja si es troba en el seu pes ideal pot arribar a viure fins a dos anys més. A València Veterinaris de Barcelona us contestem en aquest post els dubtes relacionats amb el sobrepès dels animals de companyia.

Quin és el pes ideal de la teva mascota?

El pes ideal d’una mascota sempre va en funció de la raça, de la seva massa corporal, de la mida, i dels seus hàbits. No hi ha una norma exacta, cal estudiar cada cas en particular amb l’ajuda d’un professional veterinari.

Signes de sobrepès en les mascotes

Quins signes externs t’indiquen que la teva mascota té sobrepès?

Hi ha uns signes externs que indiquen que la teva mascota comença a estar al límit de l’obesitat. Sempre cal mirar que tingui una mica de cintura, que se li palpin les costelles però que no es marquin en excés i igualment les vèrtebres.

També podem palpar-la per veure si hi ha “neumàtics” a la zona abdominal. Cal vigilar sobretot la part del coll, on se’ls fa més papada i si la base de la cua està molt engrossida i és difícil de palpar a causa de la capa de greix. En general als gossos el greix es redistribueix per tot el cos, en canvi als gats se’ls localitza sobretot a la panxa.

Quins signes en el comportament de la teva mascota denoten sobrepès?

Els animals que tenen sobrepès no tenen tantes ganes de caminar, no estan tan actius. També dormen més, caminen amb dificultat, van més lents i a vegades respiren amb dificultat.

Riscos

Quins riscos pot comportar el sobrepès en la teva mascota?

En els animals amb sobrepès es crea un cercle viciós. Estan obesos, no són tan actius, s’agreuja l’obesitat i tenen menys activitat, els costa aixecar-se… I se’ n ressent tot el cos a nivell d’articulacions, musculació o óssos. Aquesta situació afecta també el cor, perquè el greix va cap a les artèries i hi ha més risc d’infart.

El sobrepès en animals d’edat avançada pot accelerar la degeneració articular. Quan tenen artrosi no poden suportar tant de pes, a l’hora de moure’s tenen més dolor i se’ls fa difícil caminar i ser actius.

 

Prevenció i control

Com pots prevenir l’obesitat en la teva mascota?

En primer lloc, és fonamental vigilar la dieta de la teva mascota. Tenim tendència a donar menjar casolà, premis o restes del nostre menjar perquè ens ho demanen.

Normalment ja estem administrant a l’animal un pinso adequat i ben formulat, que té totes les vitamines, minerals i nutrients. Si nosaltres els donem encara que sigui una patata, un tros de mandarina o una llaminadura, tot això se suma a la dieta.

És energia que van captant i que no necessiten perquè ja en tenen suficient amb el pinso. Cal limitar molt la dieta casolana i els premis.

D’altra banda, l’activitat física és també molt important. Han de caminar, córrer, moure’s, perquè així cremen. Com més els estimulem, més ganes tindran d’activitat.

És necessari un control veterinari del pes de la teva mascota?

És molt aconsellable. A València Veterinaris de l’Eixample de Barcelona fem un seguiment del pes, des que són cadells fins a la vellesa, i en fem un control. En el moment en que veiem que l’animal s’aproxima a l’obesitat és quan recomanen fer un canvi de dieta.

Nosaltres intentem esbrinar què passa: què menja, si es donen molts premis, quins hàbits de menjar té, si surt, quin tipus d’activitat o exercici fa, etc. I us donem consells per millorar l’estat físic de l’animal.

Perquè és tan important el control i la prevenció del sobrepès en les mascotes?

Per que hem d’evitar que arribin a tenir sobrepès ja que, un cop són obesos, és molt difícil que baixin de pes. Els animals obesos tenen molta ansietat i se’ns fa difícil no donar-los menjar quan ens el demanen. A més, després ens costa trobar aquell pinso que l’atipi més i li tregui aquesta ansietat.

Animals castrats

Cal tenir més cura del pes en els animals castrats?

Els animals esterilitzats tenen molta més tendència a engreixar-se perquè baixa el seu metabolisme. Un cop els castrem, hem d’estar previnguts i fer un canvi de dieta a més de vigilar la quantitat de menjar que els donem. I si s’engreixen, cal posar-los una dieta light o de manteniment amb pinsos especials.

Es pot provar també la dieta casolana, però és molt més difícil esbrinar quina és la quantitat ideal a menjar. A vegades es queda curtes en vitamines i minerals. En aquests casos, a la nostra clínica veterinària de Barcelona sempre recomanem fer una dieta amb pinsos light i, si cal donar premis, que també siguin light.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *